Держаудитори: у Харкові методично знищується головна наукова установа вугільної галузі України

Здійснення витрат на будівництво з порушенням законодавства, продаж як металобрухт виробничого обладнання, проведення оплати за послуги без фактичного їх надання та інші порушення загалом на 2,8 млн гривень виявили держаудитори в Науково-дослідному інституті на Харківщині.

Фахівці Північно-східного офісу Держаудитлужби за результатами проведеного державного фінансового аудиту господарської діяльності Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут організації і механізації шахтного будівництва» за період 2019–2021 років, встановишинеефективні управлінські рішення на суму 2,8 млн грн та збитки на суму понад 700 тис гривень.

Відсутність державних замовлень та ряд неефективних управлінських рішень керівництва, призвели до початку процедури ліквідації науково-дослідної установи з 70 річною історією.

Аудитом виявлено проведення поточного ремонту будівлі на суму 1,9 млн грн, з порушенням норма законодавства. Зазначені факти можуть призвести до значних незаконних витрат.

Керівництвом Інституту втрачено можливість отримання додаткового доходу шляхом надання в оренду приміщень, що не використовуються Інститутом та здійсненняпродажуосновних засобів, як металобрухту, а не у якості вживаного виробничого обладнання.

Крім того, посадовими особами підписувались акти здачі-прийняття послуг, якіне мають підтвердження здійснення господарських операцій насуму майже 300 тис.гривень.

Також, аудиторами виявлені збитки у розмірі 777 тис гривень, завдані Інституту, через допущені порушення під час нарахування працівникам заробітної плати та премій, а також недостачі майна, що виявлені під час інвентаризації.

За результатом аналізу діяльності підприємства, аудиторами надано 6 пропозицій, які спрямовані на покращення економічного стану Інституту танаправлено вимогу щодо повного усунення виявлених фінансових порушень та нанесених збитків

За порушення у веденні бухгалтерського обліку двох посадовців інституту притягнуто до адміністративної відповідальності та про результати ревізії проінформовано правоохоронні Харківщини.

Поделиться: